Hem » Sevärdheter » Strøget

Strøget

Ströget har blivit Köpenhamns mest kända gata. Idag förknippas den främst med shopping men gågatan har även en intressant historik. Ströget är egentligen inte en gata utan fem olika gator som sitter ihop.

Ströget skapades år 1962 när Köpenhamns gator började trafikeras av bilar. Kommunalpolitikerna beslöt om att vissa gator i staden skulle hållas fria från biltrafik och Ströget blev därför Köpenhamns centrala gågata. Ströget som gågata har varit inspirerande även för andra städer i världen.

Det är Europas längsta gågata och Köpenhamns mest populära shoppinggata. Den börjar nära centralstationen, vid Rådhuspladsen, går sedan ner till Kongens Nytorv och vidare till Nyhavn. Längst Ströget finns de populäraste butikskedjorna, mindre affärer och ett stort utbud av caféer och restauranger. Eftersom Ströget har blivit en turistattraktion i Köpenhamn finns även många souveniraffärer. Från Ströget går även många små tvärgator där det finns butiker med ett mer unikt utbud.

I den delen av Ströget som ligger nära Kongens Nytorv finner du de mer exklusiva butikerna. Även Illum finner du i denna del. Detta är kanske Köpenhamns mest prestigefulla varuhus, jämförbart med Nordiska Kompaniet. Butikerna är lyxigare och märkena är både små och stora. Vid Kongens Nytorv ligger det stora köpcentret Magasin. I andra delen av Ströget, mot Rådhusplatsen finns de mer vardagliga affärerna.

På sommaren besöks Ströget varje dag av ungefär 250 000 människor och på vintern 120 000. På vintern kommer många för att julhandla och gå på mellandagsrea. På sommaren ställer många gatusäljare ut och Ströget blir på många sätt en gata för underhållning.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.
 


Kommentarer

Maria Rebecka
Maj 17, 2011, 2:10
Så trevligt! Det ser verkligen trevligt ut! Hoppas på att någon gång få besöka Köpenhamn!